Van wij naar ik en jij

Jullie hebben al een poosje niets van me gehoord. Dat komt omdat er nogal wat in mijn leven gebeurde wat mijn volle aandacht vroeg. Toch is het altijd in mijn bedoeling geweest zodra ik weer energie zou voelen verder te gaan op deze voor mij essentiële weg naar verbindend en intuïtief ouderschap.

Wat ik al die tijd wel kon vervolgen zijn mijn feldenkraisbewegingslessen geweest. Van daaruit weet ik hoe belangrijk de bewegingsontwikkeling van baby’s is. Ik zie in mijn deelnemers aan de lessen, zowel individueel als in de groepen, een aantal ontwikkelingsstadia die of zijn blijven steken of in een soort regressie zijn gekomen. Dat eerste betekent dat je in je kindertijd niet echt de kans hebt gehad om je ontwikkeling te vervolmaken. Dus eigenlijk te vroeg tevreden was of gestoord bent in het ontwikkelingsproces. Dat laatste betekent dat door gebeurtenissen in je leven er een moment kwam waarop je minder gedifferentieerd bent gaan bewegen, primitiever dus eigenlijk. Dat is vaak te merken aan gebrek aan balans of bijvoorbeeld een schommelend looppatroon. Dit hoeft natuurlijk niet alleen in de motoriek te merken te zijn, maar ook in een onbalans tussen linker- en rechterhersenhelft, tussen rationeel en emotioneel, tussen fysiek en energetisch bewustzijn. In al die tegenstellingen kun je meer aan een kant sterk ontwikkeld zijn of aan de andere kant. Meestal heeft dan de andere kant zich beperkt ontwikkeld.

Educatie voor ouders

Dat is de reden dat ik me ook altijd richt op informatie geven aan ouders. Hoe mooi zou het zijn als hun kinderen in ieder geval die eerste reden niet hoeven te hebben? Want als de ontwikkeling goed is afgerond en voldoende basis legt voor de lateralisatie en dus gedifferentieerd bewegen mogelijk maakt, zullen ook latere gebeurtenissen slechts een tijdelijk achteruitgang zijn en zich weer snel herstellen. Lateralisatie gaat over de diagonalen gebruiken en dat is dus een grotere mate van verfijning in de algehele motoriek. Op de andere niveaus kan de ondersteuning door de ouders sterk bijdragen aan de balans tussen de verschillende ontwikkelingstegenstellingen.

Toen ik mijn website www.childspaceutrecht.nl opzette en zag dat de middelen die wij gebruiken precies de beginletters ABC hadden, noemde ik het het baby-ABC: Aanraking, Beweging en Communicatie. Mijn dochter Meike zei dat ik dat zo niet kan noemen, omdat het ABC het hele alfabet betekent. Zo ontstond het babyalfabet, wat de vorm heeft gekregen van een kaartenset met op elke kaart een letter en een verhaaltje van de baby gericht aan de ouders en verzorgers. De baby vertelt wat hij of zij prettig vindt in het contact met de ouders en andere verzorgers.

Ik was zo gezegend dat ik Brigida Almeida bereid vond er de illustraties bij te maken. Ik noem haar ‘intuïtief beeldend kunstenaar’. Het geheel is een prachtige combinatie geworden met de mooie en sprekende aquarellen van Brigida, die sterk tot een diep voelend bewustzijn leiden en zo ook het energetische en emotionele bewustzijn bereikt.
Helaas heb ik het resultaat nog niet in handen. Dat ligt nu bij de drukker maar ik kan jullie wel een van de originele tekenvellen laten zien van Brigida.

Wat ik ook alvast kan laten zien is de tekst van de eerste kaart:

De A is van aanraken.

Als ik in jouw buik groei, ontstaat mijn huid uit hetzelfde deel als mijn hersenen. Mijn velletje zit vol gevoelige zenuwuiteinden en tastsensoren. Die stimuleren me in mijn ontwikkeling. Ik voel mijn eigen lichaam door gerichte aanraking en de manier waarop jij me verzorgt. Mij masseren, in bad doen, afdrogen of verschonen. Als je het met aandacht doet, ga ik de grenzen van mijn eigen lichaam voelen. Zelfs kleine prikkels, zoals mijn kleertjes, activeren de wisselwerking tussen sensoren en hersenen. Soms is me dat te veel.

Aanraken is bewust contact maken met mijn huid. Ik lig graag op jouw buik, met of zonder kleren

Waarom dit Baby Alfabet?

Het is me nog steeds niet echt gelukt om veel ouders de weg naar mijn babylessen ‘Brein in Beweging’ te laten vinden. Dat betekent dus dat ik andere middelen uitprobeer. Deze kaartenset is een vorm daarvan. Hoe mooi zou het zijn als dit een cadeau wordt voor iedere nieuw ontdekkende ouder!

Deze kaartenset kan je ideeën geven in je contact met je kind en helpen de voorkeuren van jouw baby te ontdekken en inzicht geven in hoe je daarop kunt inspelen. De intuïtiviteit zal bij de ouder enorm worden versterkt, wat meteen samengaat met een diepere verbinding met hun kind en daarmee een stromend energetisch contact. Ik heb me gericht op de geschiktheid van de kaarten voor ouders en grootouders van verschillende lagen van bewustzijn. Dus niet heel specifiek gesproken over energetisch verbinden, maar dat kan ik in de toekomst hier verder toelichten en uitbouwen.
Het geeft inspiratie voor elke dag want elk kaartje biedt praktische tips en ideeën om samen met de baby te genieten. Het kaartje kan dan ergens in de kamer neergezet worden als herinnering aan het thema.
De kaarten helpen om op een liefdevolle manier om te gaan met uitdagingen in de opvoeding.
Als je zelf geen baby hebt, is het kijkspel wat de illustraties van Brigida geven een prachtige inspiratiebron in het contact met de mensen in je omgeving en naar je (eventuele) oudere kinderen en kleinkinderen toe.

Voor wie is het Baby Alfabet bedoeld?

  • Ouders die hun opvoedingservaring willen verrijken en een diepere verbinding willen ontwikkelen met hun kind.
  • Toekomstige ouders die alvast geïnspireerd willen worden in hun relatie met hun toekomstig kind of in de verbinding willen zijn met hun kind in de baarmoeder.
  • Familieleden of vrienden die op zoek zijn naar een uniek en betekenisvol cadeau voor een zwangere of als geboortecadeau.
  • Kinderdagverblijven die hun materiaal willen aanvullen als inspiratiebron voor hun personeel. Prachtig voor een kerstpakket ook!

Deze kaartenset kost 24,50€ inclusief BTW.
Bij voorinschrijving krijg je tot 1-12-2024 van mij de verzendkosten cadeau. Daarna komen die er bovenop.
Bestellen kan op dit moment door een mail te sturen naar feldenkraisutrecht@lombok.nl.

Als je vragen hebt kun je me natuurlijk ook mailen. Ook ben je welkom hieronder je gedachten over dit thema te delen.

Hoe bewust ontvang je je kind

Je kind neemt alles waar

Je baby is veel vaardiger als zij of hij geboren wordt dan we meestal denken. Dat gebeurt vanuit wie zij of hij dan al is, een persoonlijkheid, al in de baarmoeder. Ook al wordt je kindje ogenschijnlijk hulpeloos geboren, het voelt heel sterk wat er om haar of hem heen gebeurt. Je baby voelt al in de baarmoeder mee met wat jij, haar of zijn moeder, voelt en trekt daar conclusies uit die het hele leven kan beïnvloeden. Zoals ‘Mijn moeder houdt van mij’ en ‘Ik voel me volledig welkom‘. Of juist ‘Het is mijn schuld dat mijn moeder zo verdrietig is’.

Je kind neemt ook waar hoe blij jullie als ouders met elkaar zijn

afbeelding van Brigida Almeida

Als ook de andere ouder nauw betrokken is bij je kind, voelt het dat ook; vooral de dynamiek

tussen jullie beiden als ouders. Daarom is het zo belangrijk dat je de komst van je kind gebruikt om zelf meer bewust te zijn over wat je voelt. Als je je gedachtes en gevoelens met je partner deelt kan dit een prachtige tijd worden die de relatie alleen maar ten goede komt.

Het begint al bij het uitspreken van je kinderwens

Eigenlijk is het zelfs beter bij het uitspreken van je kinderwens al met die verdieping bezig te zijn. Elk van de toekomstige ouders kan dan delen over eigen ervaringen als kind en de daaruit voortvloeiende ideeën voor jullie toekomstige kind. Waarom wil je een kind? Hoe zie je de toekomst met je kind? Hoe zie je je eigen rol als ouder? Hoe was je eigen kindertijd? Wat zijn de lessen die jij van je ouders hebt geleerd? Wat was er pijnlijk en kwetsend voor je? Waar zou je in jezelf nog bij kunnen stilstaan en welke tekorten heb je uit je kindertijd overgehouden? En daarnaast dromen over dit kind dat graag bij jullie geboren wil worden. Dit voor de conceptie doen maakt de ruimte vrij om je kind te ontvangen met een open geest en in een volledig gevoel van liefde en welkom zijn! En dat je toekomstig kind helemaal mag zijn wie het is: relaxt, vrolijk, druk, stil of snel prikkelbaar.

Stress of sterke emoties tijdens de zwangerschap

Als je gedurende de zwangerschap in zwaar weer komt, in onenigheid met elkaar of in stressvolle situaties, is het belangrijk je altijd daarna naar je kindje uit te spreken. Je kunt rustig gaan zitten met je handen op je buik en hardop of in gedachten uitspreken: deze gevoelens die jij meegevoeld hebt, zijn niet door jou ontstaan, ze zijn van mij doordat het even wat stressvoller in het leven is momenteel. Of wat je ook aan je kind daarover wilt vertellen. Ook later, als je kindje geboren is, kun je uitspreken wat je wilt dat zij of hij weet. Alles wat je zegt voelt je kind. En vanuit dat voelen komt een woordeloos begrijpen. Maar ook alles wat jij voelt, voelt je kind mee. Zonder die gevoelens uit te spreken naar je kind zal het daar zelf mee aan de haal gaan en het op zichzelf betrekken.

Energetisch bewustzijn en energetisch verbinden

Wij zijn niet bewust gewend om op energieniveau te voelen en ervaren. Eerder alleen vanuit ons lichaam voelend of zelfs alleen in ons hoofd zijn en in allerlei gedachten. Hoe sterker je je kunt ontwikkelen in alle zintuigen, hoe opener je bent naar je partner en kind(eren) toe. Vervolgens ga je de verschillen in je lichaam op gevoelsniveau ervaren in de verschillende contacten. Zo mooi als je op die manier met elkaar kunt verbinden. Dat is zo verdiepend en compleet voelend!

Goed gegrond zijn geeft de hechting een betere basis

Een van mijn belangrijkste ervaringen in mijn leven was het moment dat ik me realiseerde wat hechting eigenlijk is en zou moeten zijn. Dat is dat de energie kan stromen tussen moeder en kind. Dit gebeurt vooral als de moeder in haar eerste chakra helder verbonden is met de aarde.
Dit geeft een intens gevoel van welbehagen en verstevigd in de baby het zo noodzakelijke gevoel van veiligheid. De hechting tussen moeder en kind is daardoor krachtig en veilig. Hierdoor kan een kind zich in vol vertrouwen naar haar/zijn eigen natuur ontwikkelen. Lees verder

Je gezien voelen

‘In een hypnose sessie ben ik op bezoek bij mijzelf als pasgeboren baby en zie ik mezelf frisgewassen en aangekleed in mijn wieg liggen. Ik neem mijn baby-ik in mijn armen en vraag: ‘Wat heb jij het meest nodig om te kunnen blijven wie je nu bent, deze meest volmaakte mens die alle mogelijkheden in zich heeft?’ Het antwoord komt onmiddellijk. ‘Weten dat ik geliefd ben, voelen dat er van me gehouden wordt en me gezien voelen.’ Ik ben ontroerd door het heldere antwoord en ik voel dat dat zo waar is.’

Dit is een citaat uit mijn boek ‘Intuïtief ouderschap, energetisch verbinden met je kind vanaf de bevruchting’. Vooral dat gezien voelen resoneert nu sterk met mij. Wat bedoel mijn kleine baby hier? Lees verder

Hoe maak je contact met je ongeboren kindje

De ondertitel van mijn boek Intuïtief Ouderschap isEnergetisch verbinden met je kind vanaf de bevruchting’. Dit is makkelijk gezegd, maar even los van dat energetische, hoe maak je überhaupt contact met je ongeboren kindje? Dat is waar ik je in dit blog over wil vertellen.

Verbinding maken

In plaats van ‘contact’ gebruik ik liever het woord verbinden. Verbinden is een woord wat eigenlijk al een energetische vorm in zich heeft. Als je bijvoorbeeld verliefd bent, is de ander veel in je gedachten. Lees verder

Hoe nu verder?

Het is nu ruim 4 maanden gelden dat mijn boek ‘Intuïtief ouderschap’ werd gelanceerd. Ik vertelde tijdens het interview met Roy Martina dat het boek schrijven heel gemakkelijk ging als ik me verbond met mijn toekomstige zelf die dat boek al geschreven had. Trots hield ik daarbij in mijn voorstelling het fysieke exemplaar van mijn boek in de hand. Soms gingen die fantasieën verder en kon ik me ook voorstellen dat ik voor een publiek sprak over de thema’s uit mijn boek. Maar die beelden zijn altijd veel vager geweest. Lees verder

Wat kan ik aan jouw boek hebben als ik geen baby krijg of heb?

Veel mensen vragen mij of zij ook iets aan het boek hebben. Dat zijn mensen waarvan de kinderen allang de deur uit zijn of die helemaal geen kinderen hebben. Ik ben ervan overtuigd dat je dan ook met behulp van de oefeningen in het boek en de inzichten die je krijgt een waardevol proces in gaat. Welke ik hier als voorbeeld geef zijn: zij die ervaringen in de baby/kindertijd nog niet voldoende hebben verwerkt en de ouders van oudere kinderen, ook als ze al uit huis zijn. Lees verder

Wat is eigenlijk intuïtief ouderschap

Bij de opnames voor de boekpresentatie van 12 oktober werd ik geïnterviewd door Roy Martina. Zijn eerste vraag was: ‘Wat versta je onder intuïtief ouderschap?’ Eerlijk gezegd was ik daar niet op voorbereid. Ik dacht dat het over het proces van het schrijven zou gaan en hoe het boek tot stand was gekomen. Mijn spontane antwoord was, dat een kind vanaf het ontstaan al een eigen individu is en je het dus ook als zodanig benadert en je ermee verbindt. Lees verder

Veilige hechting

Dit is een deel van hoofdstuk 1 van Intuïtief ouderschap, energetisch verbinden met je kind vanaf de bevruchting – Tjitske de Boer

‘Op een training van Thomas Harms over omgaan met huilbaby’s heb ik me aangemeld voor een demonstratie. Thomas laat zien hoe hij met de moeders werkt en laat mij vertellen over mijn situatie. Een babypop op schoot helpt me om goed in mijn rol als moeder van een huilende baby te komen. Hij laat me mijn aandacht richten op mijn adembeweging onder in mijn buik. Daarna vraagt hij of er een plek is waar ik graag een hand zou willen voelen. Tussen mijn schouderbladen, weet ik meteen.

Lees verder

De baby die jij straks ziet is niet je baby!

Onze hersenen zijn ongelooflijk veelzijdig. We kunnen lichamelijk heel veel en iedere sport bewijst aan het verbreken van records dat er nog steeds ruimte is voor meer. We kunnen veel bereiken met ons denken. Op elk probleem vindt wel weer iemand een oplossing. En dat is ook hoe onze hersenen werken. Stel een vraag en er ontwikkelt zich een antwoord. Maar het meest bijzondere is dat we ons van alles kunnen voorstellen. We hebben beelden van het verleden, we maken beelden van de toekomst. We fantaseren over dingen die gaan gebeuren en hoe levendiger we fantaseren, hoe echter het lijkt.

Lees verder