Over

Tjitske de Boer is beweegcoach en geeft al ruim 35 jaar feldenkraislessen ‘Bewust worden door bewegen’. Feldenkraislessen helpen mensen om contact met zichzelf te maken en weer te leren bewegen op basis van gratie, genot en gemak. Opgeleid als fysiotherapeute wilde Tjitske graag meer integraal werken en klachten plaatsen in de context van wat ze te vertellen hebben. Daarom heeft ze het Feldenkraiscentrum Utrecht opgericht, waar ze groepslessen en individuele lessen geeft. Specifieke interesse heeft ze voor bewegingen die gebaseerd zijn op de bewegingsontwikkeling die zo direct en duidelijk leiden tot het meer vanzelfsprekende en lichte bewegen. Tjitske heeft daarover veel workshops gegeven. Naast vele andere thema’s geeft ze workshops over klank en stemgebruik en over de bekkenbodem.

Omdat Tjitske het opvallend vond dat volwassenen in hun manier van bewegen vooral veel moeten afleren om die natuurlijke bewegingsruimte te vinden, heeft ze zich verder bekwaamd als beweegcoach voor baby’s vanuit de Child’Space Methode. Hoe mooi zou het zijn als baby’s die natuurlijkheid vrij kunnen ontwikkelen en behouden?

Tijdens haar carrière is Tjitske zich altijd blijven ontwikkelen. Ze heeft zich getraind in hypnotherapie, intuïtieve vorming vanuit aura’s en chakra’s, Matrix Energetics en Light Body. Sinds drie jaar wordt ze gecoacht door Roy Martina, een holistisch arts en acupuncturist. In zijn training gaat het onder andere over de verschillende vormen van energie die in en om ons heen bestaan.

Tjitskes leven bestond uit vele hobbels. Het verbaasde haar hoe groot het verschil was tussen mensen. De een had het veel gemakkelijker dan de ander. Wat zou toch het verschil zijn? Tijdens haar werk als Child’Space practitioner en trainer vond ze het laatste puzzelstukje. Kinderen worden sterk beïnvloed door hoe de hechting is met de moeder en hoe ze welkom worden geheten, geliefd en gezien in hun eigenheid.

De relatie met de moeder en alles rond de hechting vond ze te weinig in de Child’Space Methode. Daarom keek ze verder bij Matthew Appleton, Thomas Harms en Ray Castellino, die zich allemaal op hun eigen manier bezighouden met baby’s. Verder heeft de film In Utero van Kathleen Man Gyllenhaal grote indruk gemaakt op Tjitske. In deze film vertellen mensen hoe zwaar hun leven is na wat ze hebben meegemaakt in de tijd dat ze in de baarmoeder zaten.

Tijdens Tjitskes individuele feldenkraissessies, waar mensen naartoe komen vanwege diverse lichamelijke klachten, vertellen steeds meer mensen over hun specifieke omstandigheden rond de geboorte en de vroege babytijd. Dat is voor haar een bevestiging hoe belangrijk die periode is voor iemands verdere leven.

In de trainingen bij Roy Martina leerde Tjitske dat je gemak kunt vinden door te visualiseren hoe je wilt dat je leven eruitziet en hoe je daar bent, voelt en leeft. Dat kun je als rolmodel gebruiken in je leven nu. Maar dat werkt ook andersom. Mensen die zich sterk focussen op hun klachten en tegenslagen versterken hun misère en blijven erin hangen. Voor hen is visualiseren dat ze wél kunnen doen wat ze willen een geweldige manier om daarin verandering te realiseren. In de verdiepende training Quantum Connection Hypnose van Roy en Joy Martina leerde Tjitske grote mogelijkheden voor het begeleiden van mensen naar hun beste Zelf, waarin ze alles kunnen bereiken naar hun grootste potentiaal.

Gedurende de Quantum Mastery training ontdekte Tjitske hoe al de ideeën die ze had verzameld om een baby de beste ondersteuning te geven, teruggevoerd kunnen worden op de zeven chakra’s, zoals ze in Intuïtief ouderschap, energetisch verbinden met je kind vanaf de bevruchting uitwerkt. Daarnaast zijn alle quantumtechnieken zeer goed toe te passen om ouders daarbij in hun kracht te zetten.

‘Ik ben zelf moeder van een inmiddels volwassen dochter. Toen ik haar in de jaren 90 kreeg, had ik deze kennis en inzichten niet. Altijd had ik het gevoel dat ik als moeder tekortschoot. Tijdens het schrijven merkte ik hoe vaak ik intuïtief het juiste had gedaan. Maar hoeveel makkelijker zou het geweest zijn als ik deze informatie ook had kunnen gebruiken. Ik hoop dan ook dat dit boek jou helpt om je verbinding met je kind op te bouwen vanuit een verbinding met jezelf en in het volste vertrouwen in je intuïtieve ouderschap.’

 

Tjitske de Boer (Utrecht, juli 2020)

 

Tjitske de Boer