Wat kan ik aan jouw boek hebben als ik geen baby krijg of heb?

Veel mensen vragen mij of zij ook iets aan het boek hebben. Dat zijn mensen waarvan de kinderen allang de deur uit zijn of die helemaal geen kinderen hebben. Ik ben ervan overtuigd dat je dan ook met behulp van de oefeningen in het boek en de inzichten die je krijgt een waardevol proces in gaat. Welke ik hier als voorbeeld geef zijn: zij die ervaringen in de baby/kindertijd nog niet voldoende hebben verwerkt en de ouders van oudere kinderen, ook als ze al uit huis zijn.

Je verbinden met je verinnerlijkte kind(eren)

We zijn allemaal baby geweest. Wij hebben in ons allerlei leeftijden kinderen die op een bepaald moment iets hebben ervaren wat is opgeslagen en bewaard. Soms diep weggeborgen in het onbewuste of in ons lichaam. Ergens in je lichaam is de plek van je kleine baby in je, jezelf als baby in verschillende fases. Je kunt je bij het lezen van het boek richten op deze delen in je.

Welke elementen herken je? Waar heb jij je kwetsuren opgelopen in je kindertijd? Kun je fantaseren over je kleine baby in je dat zij/hij nu wel krijgt wat het toen had willen hebben? Als dat nieuw voor je is vraagt dat wat oefening.

Je gaat zitten en je stelt je voor dat je erbij bent dat je geboren werd of vlak er na en je neemt je baby-zelf in je armen. Je kijkt elkaar in de ogen en je voelt je warmte voor dit kind stromen. En je vraagt je baby: ‘wat heb jij nodig om je te ontwikkelen in je volle kracht en creativiteit’.

Ook van andere leeftijden heb je innerlijke kinderen. Vooral van die periodes waar het niet zo goed met je ging. Geef die kinderen ook je aandacht en vraag wat zij/hij nodig heeft per leeftijd.

Je verbinden met je eigen kind(eren)

De meesten van ons zijn ook ouder geweest en hebben een of meerdere kinderen grootgebracht.
Je kunt je richten op je kind of op een van je kinderen. Hoe heb jij het gedaan toen je deze baby had? Wat heeft je kind van jou gekregen en wat heeft zij/hij gemist?

Je gaat zitten en je stelt je voor dat je je zojuist geboren kind in je armen. Je kijkt elkaar in de ogen en je voelt je warmte voor dit kind. En je vraagt je baby: ‘wat heb jij nodig om je te ontwikkelen in je volle kracht en creativiteit. Wat zou je willen dat ik voor je doe.’

Doe dat met elk van je kinderen, omdat je je zult verbazen over dat elk van je kinderen misschien andere wensen aan geeft of andere worden in je hoofd tovert.

Ook kun je het doen op verschillende leeftijden. Misschien heb je een moeilijke tijd doorgemaakt met je kind of met een van je kinderen. Ook die leeftijd is goed om terug te halen. Je kind opschoot nemen of ernaast gaan zitten en vragen: ‘wat heb jij nu nodig? Wat kan ik je geven wat jou lekkerder in je vel doet komen?’

Wat je beleeft bespreekbaar maken met je kind

Zijn daar dingen in die je misschien met je kind wilt bespreken? We zijn nu in zo’n andere tijd. Alles is veel opener. Wat vroeger niet besproken werd kan nu veel gemakkelijker uitgesproken worden. Wat zou dat betekenen voor je onderlinge relatie en je verbinding met elkaar. Ik denk dat er zoveel meer verbinding en nabijheid uit kan ontstaan.

Ik hoop dat deze voorbeelden je inspireren. Als je vragen hebt of als je over een ervaring wilt delen kun je dat doen in het commentaarveld.

2 gedachten over “Wat kan ik aan jouw boek hebben als ik geen baby krijg of heb?

 1. Paulien Stap

  Hoi Tjitske,
  ik merk dat je woorden me ontroeren als ik ze tot me door laat dringen.
  Het maakt me nieuwsgierig naar je boek.
  Van mijn collega Tjitske hoorde ik al dat je druk bezig bent met de cursus inhoud en uitvoering te geven.
  Heel veel plezier daarmee gewenst!!
  Hartelijke groet, Paulien

  1. Tjitske de Boer Bericht auteur

   Hallo Paulien,
   Dank je voor je lieve woorden. En nieuwsgierig maken is natuurlijk een fijn ding. Dat betekent dat je geïntrigeerd bent en mogelijk meer wil horen en/of lezen.
   Ja, ik ben inderdaad bezig met vorm geven aan een cursus die je helpt naar een energetisch bewustzijn en vervolgens hoe je dat kunt gebruiken naar een dieper contact met jezelf en met anderen. Heel fijn en intensief!
   Hartelijke groet,
   Tjitske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.