Hoe maak je contact met je ongeboren kindje

De ondertitel van mijn boek Intuïtief Ouderschap isEnergetisch verbinden met je kind vanaf de bevruchting’. Dit is makkelijk gezegd, maar even los van dat energetische, hoe maak je überhaupt contact met je ongeboren kindje? Dat is waar ik je in dit blog over wil vertellen.

Verbinding maken

In plaats van ‘contact’ gebruik ik liever het woord verbinden. Verbinden is een woord wat eigenlijk al een energetische vorm in zich heeft. Als je bijvoorbeeld verliefd bent, is de ander veel in je gedachten. Dat voel je dan ook fysiek: als vlinders in je buik, als een warme stroom van binnen. Maar ook als de prille verliefdheid over is en je hebt helemaal voor elkaar gekozen, kun je op elk willekeurig moment je partner in je gedachten oproepen. Het is alsof je hem/haar voor je ziet en dat roept warme gevoelens op die de band tussen jullie uitdrukt. Die gevoelens kun je in je eigen lichaam voelen en tegelijk kun je je voorstellen dat je die gevoelens naar de ander stuurt, dat de ander dat mogelijk kan opmerken. Ook al is die ander heel ergens anders.

De eerste maanden

Zo is het ook met het embryo in je buik. Ervan uitgaande dat je blij bent dat je in verwachting bent, kun je die blijde gevoelens in je eigen lichaam voelen als lichtheid of warmte. Soms kun je dat gevoel ook als vibratie in je voelen, als een soort tintelend gevoel. Dat gevoel laat je dan naar je kindje in wording gaan, daar binnen in je buik. Je kunt erbij denken: ‘Wat ben ik blij met jou!’ Je kunt daarbij je handen op je buik leggen, zodat de warmte van je handen je buik nog extra verwarmt. En je stelt je voor dat die warmte en jouw gevoelens je baby bereiken. Daarnaast kun je je kindje al een (tijdelijke) naam geven en dan zeg je ‘Welkom, lieve …………., ik ben zo blij dat je er bent!’

Vanaf ongeveer 5 maanden

Wordt je kindje groter, beginnend vanaf ongeveer 5 maanden, dan gaat het meer ruimte in je buik innemen en drukt tegen je baarmoederwand aan, zodat die uitrekt. Dat geeft jou ook sensorische prikkels: informatie via de zintuigen van de baarmoederwand richting je hersenen. Zo is het rond diezelfde tijd ook mogelijk om de bewegingen te voelen. Je kindje helpt je zo met het met elkaar contact maken en je je met elkaar verbinden. Als je je handen op je buik legt kun je je voorstellen dat je met je handen naar binnen voelt en je baby opzoekt. Je baby gaat dan reageren op je handen, of die van je partner, door er bijvoorbeeld naartoe te komen.

Jezelf ook van binnen waarnemen

Nu is dat fysiek voelen van je gevoelens niet zo heel vanzelfsprekend voor iedereen. Daarvoor is het noodzakelijk om je lichaam te voelen. Ik weet nog hoe ikzelf vroeger mijn lichaam helemaal niet voelde. Ik was een soort rondwandelend hoofd. Daar was ik me niet bewust van, dat was normaal voor mij en ik dacht dat iedereen dat zo ervaarde. Toen ik zwanger werd had ik daar al heel veel in veranderd via feldenkraislessen. Maar dat ik ook van binnen kon voelen was ik me niet zo bewust. Mijn dochter liet mij dat voelen en ik kon niet anders dan ook binnen in mijn buik zijn. Dat was een heel nieuw gevoel voor mij en ik zat daar regelmatig heel erg van te genieten met mijn handen op mijn buik.

Laatste zwangerschapsperiode

Tegen de tijd dat je kindje 7 maanden is kan het jou horen als je praat. Je kunt dan wat je haar/hem te zeggen hebt, het beste hardop uitspreken. Ook al kan je baby het niet verstaan en als taal begrijpen, woorden hebben een frequentie en die neemt je kind wel waar. Daar is het zelfs heel gevoelig voor. Als je liefdevolle woorden uitspreekt, woorden met een positieve intentie, dan pikt je ongeboren kind die liefde op. Andersom pikt het ook op als je boos en gestrest bent. Het is dan altijd goed om te vertellen dat die boosheid of stress niets met je baby te maken heeft, maar dat je gewoon een rottige dag hebt.

Even wennen

Voor het verbinden met je kindje kun je de woorden ook in gedachten zeggen, maar hardop praten heeft het voordeel dat je baby jouw stem leert kennen. Dat is misschien even wennen, maar weet dat je kind begrijpt wat je zegt. En het is zo’n voordeel als het straks geboren is hoe vertrouwd jouw stem is. Zingen is natuurlijk ook heel fijn. Als je een speciaal lied uitkiest wat je steeds herhaalt, zul je merken dat je je kindje daar heel goed mee gerust kunt stellen als het van streek is, ook als het straks geboren is.

Partner

Al de suggesties die ik hierboven heb gegeven om verbinding te maken met jullie kindje, kunnen natuurlijk ook met de partner samen gedaan worden. Voelen jullie beide de liefde voor je kind dan stroomt het sterker en dan voelt je kind zich nog meer geliefd en welkom. Ook de stem van de partner kan je kindje in je buik horen en het helpt je kind al de vertrouwdheid en verbinding te voelen als het die stem na de geboorte ook hoort.

Heb jij hier ook ervaring mee? Hoe heb jij dit aangepakt? Ik hoor het graag in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.