Goed gegrond zijn geeft de hechting een betere basis

Een van mijn belangrijkste ervaringen in mijn leven was het moment dat ik me realiseerde wat hechting eigenlijk is en zou moeten zijn. Dat is dat de energie kan stromen tussen moeder en kind. Dit gebeurt vooral als de moeder in haar eerste chakra helder verbonden is met de aarde.
Dit geeft een intens gevoel van welbehagen en verstevigd in de baby het zo noodzakelijke gevoel van veiligheid. De hechting tussen moeder en kind is daardoor krachtig en veilig. Hierdoor kan een kind zich in vol vertrouwen naar haar/zijn eigen natuur ontwikkelen.

Wie van ons heeft dat meegemaakt? Dat zijn er waarschijnlijk maar weinigen, maar dat zijn meteen de gelukkigen die met een heel stevige basis van vertrouwen in het leven staan en die zo ook blaken van zelfvertrouwen. Het zou fijn zijn als vanuit dit inzicht je je bewust bent van je eerste chakra en je verbinding met de aarde via dat chakra. Het heet niet voor niets Moeder Aarde, onze grote dragende moeder.

De verandering in de frequentie van de aarde

De aarde gaat momenteel door een belangrijke verandering van frequentie. Die wordt langzaam aan steeds hoger en vraagt aan ons mensen om aanpassing aan die frequentieverhoging. Het blijkt dat de nieuwgeboren baby’s deze belangrijke verandering al in hun DNA hebben gemaakt. Jij, als de ouder, hebt de taak jezelf ook naar een hoger plan te brengen. Hoe mooi zou het zijn als we de jongere en aankomende generaties een spiegel laten zijn in wat we zelf moeten leren? Dat vraagt echter wel om in een open verbinding staan. En je gronding optimaliseren is daarin de eerste stap.

Wat is een chakra

Een chakra is een centrum in je lichaam met een concentratie aan energie. Het kan open, dicht of iets daartussenin staan. Elk chakra heeft een eigen trillingsgetal of frequentie, een specifieke plek in je lichaam, een kleur en een ontwikkelingsgebied. Voor je eerste chakra is dat

 • Frequentie 256 Hz
 • Plek helemaal onder in je buik net een beetje voor je stuitje binnenin je
 • Kleur rood
 • Ontwikkelingsgebied helpt je in je gevoel van veiligheid en zekerheid.
 • Element aarde

Hoe kunnen we steviger in verbinding zijn met de aarde via ons eerste chakra

Eigenlijk zijn die feiten niet zo van belang, wel hoe je het activeert. Het eerste chakra heet ook wel wortelchakra en dat komt omdat het met de energie omlaag wijst en via je stuitje en je benen de aarde in gaat, zoals de wortels van een boom. Enkele activiteiten en oefeningen die je aarding verbeteren en stimuleren:

 1. Wandelen in de natuur: de natuur helpt bij het gronden, maar het contact van de voeten met de grond.
 2. Werken in de tuin: met je handen in de aarde heeft naast een heel bevredigend gevoel ook aan aardend effect.
 3. Met blote voeten op het gras lopen: om het nog meer effect te geven is het zonder de vaak isolerende laag van onze schoenzolen lopen heel grondend.
 4. Een blote voeten pad lopen: door alle verschillende materialen, als grind, houtsnippers en dergelijke worden de voetzolen geprikkeld en staan ze meer open in hun verbinding met de aarde
 5. Je hand op een boom leggen en de energiestroom van de boom in jezelf voelen. Bij mij voel ik dan dat mijn voeten als het ware de aarde in worden gezogen.
 6. Dansen op ritmische muziek
 7. Ritmische stampen met de voeten op de grond: dit is ook een prachtige familieactiviteit. Kinderen vinden dat heerlijk! En je baby in een draagdoek krijgt de gelegenheid om zich de tijd in de baarmoeder te herinneren, waar het ook zo voelde.
 8. Staan en met je knieën buigen en zo je zelf wat laten zakken en dan weer omhoog duwen. Dit kun je op 2 manieren doen:
  1. met de aandacht in het zakken en gebruik makend van de veerkracht van de aarde.
  2. met de aandacht in de afzet alsof de aarde een duwtje meegeeft omhoog.

Die eerste gaat vrij snel en ritmisch met de aandacht op ontspannen en laten dragen en je armen laten hangen, die tweede wat langzamer en met de aandacht meer in de aarde.

Ondersteuning aan je kind

Ondanks het feit dat de kinderen van nu al een stevige basis meekrijgen vanuit hun geëvolueerde eigenheid, hoe mooi zou het zijn als je daar als ouder nog een schepje bovenop doet door al tijdens de zwangerschap allerlei grondende oefeningen en activiteiten te doen. Welke ouder wil niet het met vertrouwen in het leven staan bij hun kind zien ontwikkelen?
Tegelijk doe je iets heel goeds voor jezelf. Je geeft namelijk jezelf daarmee ook een grotere basis om vol vertrouwen met je kind mee te ontwikkelen.

Heb jij ook bepaalde oefeningen en/of activiteiten die je doet voor een betere gronding en dus betere verbinding met de aarde. Zou je die dan willen delen in het commentaarveld hieronder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.