Veilige hechting

Dit is een deel van hoofdstuk 1 van Intuïtief ouderschap, energetisch verbinden met je kind vanaf de bevruchting – Tjitske de Boer

‘Op een training van Thomas Harms over omgaan met huilbaby’s heb ik me aangemeld voor een demonstratie. Thomas laat zien hoe hij met de moeders werkt en laat mij vertellen over mijn situatie. Een babypop op schoot helpt me om goed in mijn rol als moeder van een huilende baby te komen. Hij laat me mijn aandacht richten op mijn adembeweging onder in mijn buik. Daarna vraagt hij of er een plek is waar ik graag een hand zou willen voelen. Tussen mijn schouderbladen, weet ik meteen.

Hij legt zijn hand op de gevraagde plek en vraagt: ‘Is de plaats goed? Is de druk goed?’ Hij laat me net zo lang aanpassen tot het precies goed is en dan legt hij zijn andere hand op mijn bovenarm. Op hetzelfde moment begint alles vanbinnen te vibreren en komt er een heel weldadig gevoel van gesteund zijn in mij. Het voelt zo goed, dat ik al het andere, de zorgen over mijn kind en het verhaal over het huilen, minder belangrijk vind. Ik kan veel makkelijker in mezelf en bij mijn baby zijn. Langzaam zak ik steeds meer met mijn gewicht in mijn bekken.’

Dit hoofdstuk gaat over de energie van het eerste chakra, je wortelchakra. Het staat symbool voor gronden, ook wel wortelen genoemd. Vandaar de naam.

Het wortelchakra

Dit chakra is het energiecentrum net voor je stuitje. Een chakra is niet per se een punt, maar kun je eerder vergelijken met een licht of warmtebron: het straalt om zich heen. De kleur van dit chakra is rood en het belangrijkste thema is veiligheid. Dat is ook het thema dat je baby helpt bij een goede hechting en is het eerste wat je baby nodig heeft.
Het gaat in het wortelchakra verder over alle onderwerpen met betrekking tot materie: je huis, je baan, je geld, je relatie. Als er in die onderwerpen iets verandert met onzekerheid tot gevolg, wordt de energie in je wortelchakra lager van intensiteit. Bijvoorbeeld als je je baan verliest, als je de huur niet kunt betalen, als je gaat verhuizen en in de periode zit van ontmanteling van je huidige woning en de nieuwe woning nog niet is ingericht. Dit zijn allemaal momenten dat je wortelchakra om aandacht vraagt.
Ook een kind krijgen kan nogal wat onzekerheid met zich meebrengen. Zijn jij en je partner even blij met deze verandering in jullie leven, bijvoorbeeld? Maak je je zorgen over de financiële consequenties of wat de veranderingen in je leven voor consequenties hebben?

Gegrond zijn

Als je sterk resoneert in dit chakra voel je je gegrond, als het ware verankerd in de aarde. Dit verankeren kun je versterken door je voor te stellen dat je wortels hebt die diep de aarde in groeien. Een mooie manier om dit te ervaren is de volgende oefening.
Je bent met z’n tweeën. De een zit op de grond en de ander staat erachter. Degene die op de grond zit, stelt zich voor een boom te zijn.

Richt je volledig op de mooie en stevige stam en de takken en het loof dat de hemel in reikt. Stel je een gezonde boom voor met veel takken en vertakkingen en dan alles vol bladeren. Hoe hoog reikt de boom?
Degene die staat, pakt dan degene die zit onder de oksel en tilt haar/hem van de grond. Merk op hoe gemakkelijk je het bekken meeneemt van de vloer. Is het lichter of zwaarder dan je verwachtte?
Dan richt de zittende zich weer op de stam en gaat met de aandacht mee met de wortels diep de aarde in. Ook hier zijn vele vertakkingen. Stel maar voor: hoe diep gaan de wortels omlaag?
De staande pakt de zittende weer onder de oksels en tilt hem/haar omhoog. Merk op hoe dat nu gaat. Is het tillen lichter of zwaarder dan je verwachtte? Wat merk je op over het verschil tussen die beide ervaringen? Wissel daarna van rol, zodat je de kans hebt beide rollen te ervaren. En wissel dan uit wat je allebei hebt ervaren met deze oefening.

Veilige hechting

Gegrond zijn is een van de elementen die helpen in het vormen van de hechting tussen jou en je kind. Een ander belangrijk element is liefde, waar het in het volgende hoofdstuk over gaat. Een gezonde en goede hechting noem je ook wel veilige hechting. Dat komt omdat het gevoel van veiligheid voor je baby daarin zo belangrijk is. Je kind voelt zich zó veilig met jou in de buurt, dat het lang zelfstandig kan spelen. Als je kind zich eenmaal voortbeweegt, beweegt het van je weg en checkt het alleen af en toe of je er nog bent. De tijd wordt langer, de afstand wordt langer. Een veilig gehecht kind komt af en toe bijtanken bij jou. Een veilig gehecht kind valt gemakkelijk in slaap.

Andere vormen van hechting

Als een kind niet goed gehecht is, noem je dat onveilig gehecht. Vermijdend gehecht zijn kinderen die eigenlijk heel zelfstandig doen. Zij zoeken nauwelijks contact met de ouder en gaan eerder en verder weg. Angstig gehechte kinderen zijn juist onzelfstandig. Zij zoeken voortdurend contact met de ouder die daarop onvoorspelbaar reageert.

Onveilige hechting

Ikzelf had een vermijdende hechting, iets waarvan ik me nog niet zo lang bewust ben. Bij een dergelijke hechting staat het kind wantrouwend ten opzichte van de wereld. Ik was op een bepaalde manier afstandelijk, zonder dat ik besefte dat het anders zou kunnen. Ik kon geen diepe, intense en intieme relaties met vrienden en partners opbouwen. Mijn moeder heeft mij dit gevoel van basale veiligheid niet kunnen geven, mogelijk omdat zij het zelf ook niet kende. Maar dat betekent ook dat ik denk dat ik het niet aan mijn dochter heb kunnen geven, dus dat zij ook weer onveilig gehecht is. En zo gaat dat van generatie op generatie door, tenzij je een bewustzijn hiervoor ontwikkelt. Je kunt zeggen: een soort van wakker worden voor iets wat van nature bij je hoort en wat je vergeten bent of niet hebt kunnen ontwikkelen. Wat weet jij over je hechting? Hoe ben jij gehecht?

Gronding

Wat ik aan het begin van dit hoofdstuk beschrijf, is wat er gebeurt bij de gezonde hechting tussen moeder en kind, weet ik meteen. Dit is hoe het had moeten voelen toen ik een baby was en in mijn moeders armen lag. Het voelt zo intens en geweldig dat ik wel voor altijd zo naast Thomas Harms wil blijven zitten. Ik maak een grapje en vraag Thomas of ik hem mee naar huis mag nemen. Thomas zegt: ‘Dat kun je doen door mijn hand weer in je voorstelling op te roepen en te voelen op je rug en je dan weer met dit gevoel te verbinden, dit gevoel weer in je op te roepen uit je herinnering van dit moment.’ Dit gevoel is niet helemaal nieuw. Ik heb het eerder gevoeld 12 jaar geleden en dat voelde toen ook zo intens. Ik was me ervan bewust dat dit heel belangrijk voor me was en heb daarna gezocht hoe ik dat gevoel opnieuw kon ervaren, me eigen kon maken en kon meenemen in mijn leven als basisgevoel. Het is wonderlijk om te merken dat het er gewoon is als je je openstelt voor contact vanuit een geaard zijn.

2 gedachten over “Veilige hechting

  1. Sylvia Verduin

    Tjitske, wat mooi dat jij tijdens deze coronatijd dit boek hebt geschreven. Wat ik zo lees is het in een duidelijke begrijpelijke stijl geschreven. Leuk ook dat Thomas Harms je inspirator is geweest hierin. Ik wens je veel succes met je boek. Geniet van het moment dat je het eerste exemplaar in je handen hebt en wat er gebeurt na deze bekendmaking en als het boek werkelijk op de markt komt. Ik weet uit ervaring wat dit met je kan doen.

    1. Tjitske de Boer Bericht auteur

      Dank je, Sylvia, ik zal het binnenkort gaan meemaken! Ben echt benieuwd.
      Jouw boek ziet er ook zeker spannend uit: In liefdevolle verbinding, essentiële fasen tijdens de eerste 1000 dagen.
      Hartelijke groet,
      Tjitske

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.